Gaat u een franchiserelatie aan? Dan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Natuurlijk is vertrouwen dé basis van de samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer, maar het achterwege blijven van een duidelijke overeenkomst kan voor veel problemen zorgen.
Net als bij alle andere overeenkomsten is het belangrijk om uw afspraken in begrijpelijke taal op te schrijven. Verder is er veel variatie mogelijk. U kunt de overeenkomst kort en bondig houden. Dat betekent wel dat er veel ruimte is voor interpretatie. Alles tot in de puntjes bespreken in een uitgebreide overeenkomst is ook mogelijk. Het risico is dat dit afschrikwekkend werkt.  Afhankelijk van uw specifieke omstandigheden kiest u voor de ene of de andere aanpak.
Belangrijke onderdelen die in ieder geval in de overeenkomst zouden moeten terugkomen zijn:

  • Exclusief gebied voor de franchisenemer
  • Afspraken over eventuele wijziging in de franchiseformule
  • Beëindiging van de franchiseonderneming

Een relatiebeding wordt ook vaak in de overeenkomst opgenomen. In dit beding worden de afspraken vastgelegd over welke activiteiten de franchisenemer na beëindiging van de franchiseovereenkomst niet mag ondernemen. Zo kan worden afgesproken dat de franchisenemer gedurende een jaar na het eindigen van de overeenkomst geen zakelijke contacten mag onderhouden met relaties van de franchisegever. Denk daarbij ook aan contacten via social media. De Nederlandse rechter heeft bepaald dat een werknemer die via LinkedIn een zakelijk contact van zijn voormalig werkgever een inbreuk vormde op het relatiebeding.

Kortom: het is belangrijk dat de afspraken over uw franchiserelatie goed op papier staan. Wilt u een quick scan of juist een grondige review van uw franchisecontract? Neem dan contact met ons op.

9 juli 2015