In een verzoek aan de rechtbank Haarlem vroeg Stichting BREIN de rechter onlangs om een bevel tegen een man die via Facebook illegale kopieën van e-books aanbood. Door het aanbieden van deze kopieën zou hij namelijk inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten. Niet alleen content die je op Facebook plaatst kan dus inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten, ook tegen het aanbieden van beschermd materiaal kan worden opgetreden door rechthebbenden.
Facebook maakt in haar “Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden” duidelijk dat het plaatsen van inhoud die inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten van anderen niet wordt toegestaan. Wordt er door bijvoorbeeld een auteursrechthebbende of merkhouder een klacht ingediend omdat je met een bericht of afbeelding inbreuk maakt, dan doet Facebook onderzoek en verwijdert de content als inbreuk vast komt te staan. Ook het gebruik zonder toestemming van een merk in uw Facebook-webadres is niet toegestaan.
Het recente verzoek van BREIN maakt duidelijk dat ook rechthebbendenorganisaties zich meer toespitsen op inbreuken via social media. BREIN treedt op als belangenbehartiger van onder andere Nederlandse boekenuitgevers. In 2014 zijn door BREIN meer dan 350 sites offline gehaald omdat inbreuk werd gemaakt op intellectuele eigendomsrechten. Kortom, een partij die niet moet worden onderschat. De man die door BREIN werd aangesproken, bood 15.000 e-booktitels aan via een door hem beheerde Facebookgroep waar meer dan 700 Facebookgebruikers lid van waren. Het ging om een divers aanbod waaronder ook populaire titels van onder andere Thomas Piketty, Jan Terlouw en Roald Dahl. Met de inbreukmaker is inmiddels een schikking getroffen.
Pas dus op dat u op Facebook geen gebruik maakt van materiaal waarop intellectuele eigendomsrechten van anderen rusten. Ook het aanbieden van beschermde producten zoals e-books mag alleen als je toestemming hebt van de rechthebbenden. Je loopt anders het gevaar dat rechthebbenden óf vertegenwoordigers van rechthebbende zoals BREIN je aanspreken wegens inbreuk. Je kunt dan gedwongen worden te stoppen met het inbreukmakende gebruik en er kan een schadevergoeding geëist worden.
2 april 2015